Gastro-intestinale ongemakken

De meest voorkomende gastro-intestinale problemen zijn constipatie en diarree. 

Als je last hebt van verstopte darmen, kan je veel baat hebben met een aangepaste voeding. Vaak bevat de dagelijkse voeding te weinig voedingsvezels, te weinig vocht en te weinig lichaamsbeweging. Ook bij diarree zijn vezels nuttig, ze zorgen samen met vocht voor het indikken van de stoelgang. Vezels zijn in te delen in twee groepen. Een inname van een combinatie van deze vezels is de ideale situatie. 

Oplosbare vezels: deze vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht, waar de darmbacteriën de vezels afbreken. Hierbij komen stoffen vrij die als energiebron dienen voor de bacteriën en darmcellen. Daarnaast komen er gassen vrij die er voor zorgen dat de ontlasting luchtig en soepel blijft. Oplosbare vezels komen met name voor in groenten, fruit en peulvruchten. 

Niet oplosbare vezels: Deze vezels worden niet verteerd in de dikke darm. Ze werken in de darm als een soort spons omdat ze veel vocht opnemen, de ontlasting wordt hierdoor zachter en het volume van de ontlasting wordt hierdoor vergroot. Niet oplosbare vezels komen voor in granen zoals bruin brood, zemelen, volkoren pasta’s of havermout. 

Let er goed op dat je steeds voldoende drinkt. Een regelmatig eetpatroon is zeker even belangrijk, alsook beweging. Dagelijks bewegen is effectiever voor de darmen dan wekelijks één keer intensief sporten. 

Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.