Eetproblemen / Eetstoornissen

Een eetprobleem is een verstoring in het gezonde eetgedrag, waardoor het eetgedrag niet meer ontspannen en natuurlijk verloopt. Het kan gaan om te veel of te weinig eten en eetbuien. Het eet- of voedingsprobleem kan op zichzelf staan maar ook kaderen binnen een eetstoornis. 

Eetstoornissen zijn syndromen en bevatten dus verschillende componenten, waarbij verstoord eetgedrag centraal staat. Zo is er bij een eetstoornis niet alleen sprake van een aanhoudende verstoring in het eetgedrag die leidt tot gewijzigde voedselopname, maar ook een verstoord lichaamsbeeld, psychosociale problemen en fysieke problemen.

De meest bekende eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis. Deze stoornissen hebben altijd te maken met een verstoord eetpatroon al dan niet samengaand met een sterke controledrang of omgekeerd een controleverlies en een verstoord lichaamsbeeld. 

Een vroege detectie van een (beginnende) eetstoornis, met bijhorende opstart van een behandeling, voorspelt een betere kans op herstel.

Behandelen van eetstoornissen gebeurt zo veel mogelijk multidisciplinair. De samenwerking tussen de huisarts, psychologe en/of psychiater en voedingsdeskundige is de gouden standaard. 

Stap voor stap stellen we als team realiseerbare doelen op en gaan we terug op zoek naar een normaal en gezond gewicht en voedingspatroon.

Deze website maakt gebruikt van cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.